Търсене в този блог

петък, 23 юли 2010 г.

0002: Устройство на гъбите - Мицел

(Ustroystvo na gybite - Mycel)

С изключение на малък брой примитивни видове, вегетативното тяло на гъбите представлява система от тънки, едва различими с невъоръжено око нишки (хифи), наречено мицел или гъбичина.

фотоизточник: images.google.com

Мицелът на ядливите и на отровните гъби е многоклетъчен. Всяка клетка има по едно или две ядра, а клетъчната обвивка съдържа хитиноподобно вещество, което затруднява усвояването на хранителните вещества от човешкия организъм.

Мицелът обикновено е безцветен, прониква във всички посоки в субстрата, в който се развива, най-често почва, но също така дървесина и други. Той може да бъде едногодишен, но при повечето ядливи и отровни гъби е многогодишен и може да съществува вегетативно в продължение на десетки, дори стотици години, а плоднити тела да се явяват по-рядко.

При това мицелът нараства на вън, а вътрешните части отмират. Така се образува кръг от най-активен плододаващ мицел, който ежегодно нараства.

Често в ливадите се наблюдават кръгове от плодни тела на печурки или челядинки. До кръга тревата изсъхва и изглежда като отъпкана, което е дало повод тези кръгове да бъдат наричани "самодивски кръгове" или "самодивски хорища".
--------------------------------------------------------------------------------------------------
© 2010,Биляна Илчева - избрал и публикувал, All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар